İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi
Tip: Eğitim Yapısı
İşveren: İstanbul Üniversitesi
Yapı Toplam Alanı: 7.524 m²
Konum: Süleymaniye, İstanbul / Türkiye
Proje Ekibi: Burak Haznedar, F. Türköz Haznedar, M. Ebru Erdönmez, S. İlkay Kaya, Ufuk Polat
Proje alanı Tarihi Yarımada’da Süleymaniye bölgesinde merkezi bir konumda yer almaktadır. Süleymaniye bölgesi tarihsel süreci dolayısıyla anıt eserlerin yoğun olarak bulunduğu bir kent parçasıdır. Proje alanının kuzeyinde İETT Troleybüs Kuvvet Merkezi ve batısında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü olarak kullanılan iki adet tarihi yapı bulunmaktadır.
Tarihi yapılarla ilişkisi ön planda tutularak bu yapıların yüksekliklerini geçmeyecek şekilde ele alınana iki bloktan oluşan fakülte yapısının bloklarına farklı kotlardan giriş sağlanmıştır. Bodrum katta iki blok birleşerek tek bir kitle olarak çalışmaktadır. Birinci bodrum katta alt girişlerin de yer aldığı iç bahçede amfi tasarlanmıştır. Bu amfi, proje alanı için önemli bir ulaşım aksı olan Besim Ömerpaşa Caddesi ile de direkt ilişki kurarak sosyal kullanım odağı ve bir toplanma merkezi olarak ön plana çıkacaktır.
Bununla birlikte, proje alanındaki mevcut ağaç dokusunun korunması da arazi kullanımını şekillendirmede etkili olmuştur. Mevcut park dokusu ve ağaç yapısı korunarak geliştirilmiş, proje kapsamında yeşil alanlara yer verilerek bölgenin yeşil dokusunda artış sağlanmıştır.
Fakülte ana girişi alanın doğusunda yer alan Besim Ömerpaşa Caddesi ve kuzeyinde yer alan Prof. Cavit Orhan Tütengil Sokağı yönündedir. Alt zemin kat girişi olarak isimlendirilen giriş ise proje alanının ortasında oluşturulan iç bahçeden sağlanmaktadır. Kantin ve dersliklerin yoğun olarak alt zemin katta bulunması göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerin yoğun olarak kullanacağı ve bir sosyal odak olarak ön plana çıkacak olan iç bahçe ve bu bahçeye açılan amfi alanı alt giriş ile ilişkilendirilmiştir. Buna ek olarak yapı kapsamına girişini iç bahçeden sağlanan bir adet müze bulunmaktadır.
2. Bodrum Kat’ta bütün bir kitle olarak çalışan yapıda dört adet amfi, bir adet bilgisayar odası, uygulama birimleri, radyo, bir adet stüdyo, bir adet arşiv alanı, iki adet mescit, soyunma odaları, duş ve sığınak bulunmaktadır. Bu mahallerin yanı sıra yoğun kullanım alanlarından kontrollü bir kapıyla ayrılan teknik hacimler de bu katta toplanmıştır. Bina işletmesi sırasında oluşacak atık miktarını azaltarak, geri dönüştürülebilir atıkların toplanabilmesi amacıyla kullanılacak olan ana atık toplama alanı da bu katta bulunmaktadır.
İki bloğun da alt girişlerinin yer aldığı, -4.50 kotunda konumlanan 1. Bodrum Kat’ta iç bahçe ile doğrudan ilişkisi bulunmaktadır. Bahçe kullanımı nedeniyle ana kütlede sirkülasyonun yoğun olacağı bu katta ayrıca dört adet amfi, bir adet kütüphane, kantin ve amfi oluşturulmuştur. Bunlara ek olarak bir yönetim odası, ofis, toplantı odası ve açık ofis birimleriyle birlikte asistan odası da bu katta bulunmaktadır. Yapının güneyinde yer alan öğretim üyesi odalarıyla ilişkili olan diğer iç bahçeye ise sosyal alandan çıkılmaktadır. Bu iç bahçe aynı zamanda acil çıkışların sağlanacağı bir alan olarak da ele alınmıştır.
1. Bodrum Kat iç bahçe üzerinden ziyaretçilerin direkt ve rahat erişimine uygun olarak konumlanan müzeyi de barındırmaktadır.
A Blok’ta cephe boyunca uzanan bir galeri boşluğu yapılarak yapının iç kısımlarına direkt günışığının erişimi sağlanmıştır. Bu kat da yoğun olarak öğretim üyesi odalarına ayrılmıştır. B Blok üst fuaye ve projeksiyon odasını içermektedir.
Projeye Ait Görseller
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.
TEB Mimarlık’ın yazılı izni olmadan ilgili içeriğin tümü veya bir kısmı işlenemez, kopyalanamaz, iletilemez, yayılamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, kullanılamaz.