Ahlat Gençlik Kampı Yarışma Projesi
Tip: Kentsel Tasarım
İşveren: Bitlis Valiliği (Yarışma Projesi)
Toplam Alan: 6.150 m²
Konum: Ahlat, Bitlis / Türkiye
Proje Ekibi: Burak Haznedar, F. Türköz Haznedar, Leyla İlman, C. Mustafa Çetindaş, Rabia Ucay, Yunus Salün, Nazan Tuşak, Seçil Günay, Bahar Kuş
Ahlat kentinin Van Gölü ile olan ilişkisi incelendiğinde güneyde yer alan göl ile kuzey yönünden esen rüzgarın ilişkisinin kuzey - güney doğrultusunda yer alan kentsel koridorlar ile kullanım alanlarına ulaştırıldığı ve kent genelinde açık alan, park gibi işlevleri barındırdığı görülebilir. Göl ile kent merkezini buluşturan bu sistem Gençlik Kampı proje alanına da yansıtılmış ve kuzey - güney kullanım alanları kentsel koridor üzerinden bütünleştirilmiştir. Gençlik Kampı bu koridorun ortaya çıkardığı omurga ve üzerinde yer alan meydanlar ile kullanımlar arası geçişi ve etkileşimi oluşturacak şekilde bir tasarım altlığı üzerinden ele alınmış, zemin kat kullanımlarında kamusal alan ile entegrasyonun sağlanması ve kentsel kullanımda çevrede yaşayanları da kapsayacak bir bütünlüğün oluşturulması ön planda tutulmuştur. Bu doğrultuda kamp omurgası, aynı zamanda Gençlik Kampı’nın kuzeyinde bulunan mevcut yerleşimlerin açık alan izinin de bir tamamlayıcısı niteliğindedir ve tüm sistemi göl ile buluşturmaktadır. Bununla birlikte omurgayı oluşturan koridor kuzey alanında tasarlanan park kullanımı ve omurgayı kesen doğu - batı aksları ile bütünleştirilerek yarışma alanının kuzey-doğusundaki okul ve öğrencilerinin de alanı kullanabileceği şekilde ele alınmıştır.
Su kanalı ile bölünen ve mevcut durumda bütünsel kullanımında kısmi zorlukların olduğu kuzey alanında bulunan konaklama birimleri, spa, konferans merkezi ve açık spor alanları ana omurga üzerinden kent bütünü ve birbiri ile ilişkilenmektedir. Yarışma alanını ikiye bölen karayolu üzerinden +1658 kotunda yer alan bir meydan vasıtasıyla karayolunu kullanarak alana gelecek kullanıcı ana omurganın hakim kotu olan +1656 kotu ile ilişkilendirilmektedir. Burada zemin kotta yer alan kapalı kamusal kullanımlar (restoran, kitap kafe, spa ve sergi alanları) meydan ile iç içedir. Aynı zamanda konaklama birimlerinin girişi de projede 0,00 kotu olarak alınan +1656 üzerinden gerçekleşmektedir.
Konferans merkezinin kullanımı ana omurga üzerinden gerçekleşebildiği gibi alanın kuzeyinde yer alan giriş vasıtasıyla genel kullanımdan ayrılarak da ilerleyebilmektedir. +1661 kotunda yer alan merkez girişi ana omurga kotu ile düşeyde de farklılaşarak alternatif kullanımlara da izin vermektedir.
Ana omurga üzerinden girilen konaklama birimlerinin oda katları ise zemin kat üzerine oturan +1661 kotundaki rekreatif bir baza üzerinden yarı özel alanlar ile ilişkilenebilmektedir. Bu şekilde kampta konaklayanlara kamusal kullanım alanlarına alternatif açık ve yarı-açık kamusal alanlardan oluşan kullanım alanları da sunulmaktadır.
Yaz aylarında kuzey - güney rüzgar koridorunun da etkisiyle rahatlıkla kullanılacak ve bir kamusal merkez olarak ön plana çıkacak olan açık alanlar ve meydanlar kış şartlarında ise efektif kullanılamayacaktır. Kamp kullanıcılarının bu değişimden en az seviyede etkilenmesi için iç avlular oluşturulmuş ve kampın hem özel hem de kamusal kullanımları avlular vasıtasıyla güvenlik açığı da oluşturmayacak şekilde bütünleştirilmiştir. +1656 ve +1661 kotları arasındaki alternatif kullanım alanları hem doluluk oranına, hem de yaz ve kış kullanımlarındaki farklılıklara bağlı olarak etaplı olarak kullanılabilecek bir Gençlik Kampı kurgusu ve işletme yapısına da olanak sağlamaktadır. Bu birliktelik kamp kurgusundaki avlular ile farklı yoğunluk ve mevsimsel taleplere de cevap vermektedir.
Yarışma alanının kuzey-doğusunda yer alan okul yapısı ile de entegre olan kamp bütününde açık spor alanlarının öğrenciler tarafından kullanılacak şekilde kurgulanması da ön planda tutulmuştur. Yarışma alanının kuzey bölgesinde yer alan büyük park alanı da kentsel rekreasyon alanlarının bu doğrultuda oluşturulması ile birlikte kamusal bir ferahlama alanı olarak işlevlenmektedir. Açık spor alanları doğu - batı doğrultusunda ana omurga ile ilişkilenen güzergahlar vasıtasıyla yarışma alanının batısında yer alan stadyum ile de ilişkilendirilmiştir.
Kuzey alandan güney alana erişim +1656 kotunda karayolu altında açılan bir boşluk vasıtasıyla sağlanmaktadır. Bu boşluk aynı zamanda +1656 kotundaki kullanım ve kullanıcıların gölle görsel ilişki kurmasına da olanak tanımaktadır. Güney alana geçtiğinde +1655 kotuna denk gelen ve doğal eğim üzerinden engelli erişimini de kısıtlamayacak şekilde omurga boyunca göl kotuna yaklaşan bu bağlantı sayesinde Van Gölü manzarasına hakimiyet sağlanmakta ve ufuk çizgisi algılanabilmektedir.
Güney alanında hakim kullanım olarak etkinlik alanları, su ve kumsal sporları öne çıkmaktadır. Ana etkinlik meydanı +1653 kotunda olup kıyı bandı boyunca tüm Ahlat kenti ile ilişkilenmektedir. +1657 üst kotundan bir geçiş alanı ile oluşturulan alan kot farkının amfi düzeninde ele alınmasıyla kullanıcılar tarafından rahatlıkla kullanılabilmekte ve bu kullanım süresince sahne olarak da Van Gölü’nü kullanmaktadır. Etkinlik meydanı alt kısımda yer alan açık spor alanları ve oyun alanları ile de ilişkilenmektedir.
Yapılaşma alt kotu olan +1652 kotu üzerinde yer alan su sporları merkezi Van Gölü’nü aktif bir su sporları destinasyonu yapma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Bu merkez iskeleden ve kanal tarafındaki rampa zemininden yanaştırılan ve taşınan kayık ve kürek teknelerinin depolanmasını da sağlamaktadır. Bu depolama faaliyeti sorunsuz yapılabilecek ve yoğun kamusal kullanımı kesmeyecek şekilde oluşturulmuştur. Geçici strüktürel elemanlara sahip bu merkez sporcuların giyinme birimlerini içermekte ve batı yönünde yarışma alanı güneyindeki kamusal kullanım ile entegre bir sosyal birim barındırmaktadır.
Güney alanının karayoluna yakın kısmında yer alan, geçici strüktürel elemanlar ile oluşturulan bir diğer kafe ve giyinme birimi ise omurga bütünü ve etkinlik meydanı ve etkinlik meydanı çevresindeki rekreatif kullanım ile ilişkilenmektedir.
Yarışma alanının en güneyi ise yaz kış Van Gölü’nün muhteşem güzelliğine hakim bir sahil kullanımı için düzenlenmiştir.
Projeye Ait Görseller
Copyright © Tüm Hakları Saklıdır.
TEB Mimarlık’ın yazılı izni olmadan ilgili içeriğin tümü veya bir kısmı işlenemez, kopyalanamaz, iletilemez, yayılamaz, dağıtılamaz, çoğaltılamaz, yayımlanamaz, kullanılamaz.